Evde Sağlıklı Sebze ve Meyveleri Nasıl Kurutabiliriz

Nesillerdir kurutularak tüketilen yiyeceklerin sofralarımıza kattığı o eşsiz tadı ve ahengi ne dondurulmuş ürünler nede diğer hazır gıdalar verebilmektedir. Severek tüketilen bu ürünlerin hijyenik bir ortamda kurutulması sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır.

EDİTÖRDEN Hit: 3653 / Yorum: 0 / 2 Nisan 2015 12:31
Evde Sağlıklı Sebze ve Meyveleri Nasıl Kurutabiliriz
-A +A

Bilindiği gibi açık havada güneşte kurutulan meyve ve sebzeler toz, mikrop, maya, küf ve en önemlisi aflatoksin içermektedir. Özellikle kuru biber, toz ve pul biberde bulunan aflatoksin vücudumuzda ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kurutulan yiyeceklerde aflatoksin maddesinin oluşmasını önlemek için yiyeceklerin çok kısa sürede kurutulması gerekmektedir.
Normal şartlarda açık havada güneşte yiyecek kurutmak için 10-15 gün beklemek gerekirken, Excalibur sebze meyve kurutucusu ile bu süre 1 günden daha kısa sürmektedir.
Meyve ve sebzelerin geleneksel usulde yerde kurutulması büyük ölçüde kontaminasyon yani mikrobik bulaşma riski taşıdığından kirlilik oranı yükselmektedir. Ayrıca yerde kurutmada meyve ve sebzeler zararlılara da maruz kalmaktadır.
Excalibur’la kurutulan ürünler hem sağlıklı hem de dalından koparıldığı tadıyla sofralarınıza eşlik edecektir. Klasik güneşte kurutma teknikleri Excalibur modern kurutma teknolojisinin birleşmesiyle yiyeceklerin sağlıklı ve hijyenik ortamda kurutulması artık çok kolay!
Meyve ve sebzelerin içerdikleri fazla su, besinleri bozan küçük canlıların üremesine yol açtığı için yiyecekleri normal şartlarda ilk günkü gibi muhafaza etmek mümkün değildir.
Excalibur kurutucunuzla meyve ve sebzelerdeki fazla suyu kurutarak besinlerinizin hem hacimlerini küçültüp kolayca saklamak hem de yiyecekleriniz besin ve kalori değerini sabit tutmak mümkündür.
Çok basit bir çalışma yöntemiyle, Excalibur kurutucu, termostatik kontrollü sıcak havanın daimi dolaşımı ile yiyeceklerin suyunu almaktadır. Taptaze mısırın altın sarısı tanelerinden adada yetişmiş gibi leziz ananas dilimlerine kadar birçok çeşit yiyeceği kurutabilmektedir. Özel kurutma kâğıdının üzerine serilen bir miktar yoğurdu capcanlı karamel kıvamında bir çereze dönüştürebilirsiniz.
Excalibur kurutucunun 1 saatlik çalışması yaklaşık 15-20 kuruşa mal olmaktadır. Ürünü kullandıkça, geleneksel konserveleme ve dondurma yöntemleri yerine Excalibur’u kullanmanın, bu düşük maliyetli yatırıma değeceğini görecek ve bu yeni nesil kurutma sisteminden vazgeçemeyeceksiniz!

Hazırlık Aşaması
Yiyeceklerinizi kurutma işlemine hazırlamada en doğru veya en yanlış yöntem diye bir şey yoktur. Fakat aşağıdaki tavsiyeler size başarılı bir kurutma işlemi sağlar.
 Yiyecekleri olabildiğince eşit ölçüde dilimleyin.
 Dilimlenen yiyeceğin 6mm den daha kalın olmamasına dikkat edin. ( Yalnız kayısı, nektarin, şeftali, kiraz, üzüm, kuş üzümü, erik ve diğer küçük, yumuşak meyveler ikiye veya dörde bölünerek kurutulabilir.
 İnce zarlı yiyecekleri çok küçük dilimlere ayırmayın, kurutma süresince küçülecekleri için ızgaralara yapışabilirler.
 Bazı yiyecekleri kabuğunu soymadan bütün olarak kurutabilirsiniz. Fakat kabuğu sindirilemeyen ananas, kivi, papaya, hindistan cevizi, muz, şalgam ve tatlı patates gibi meyve-sebzelerin bu şekilde kurutulması uygun değildir.
 
Ön Hazırlık
Excalibur’u kullanırken esasen yiyecekler için bir ön hazırlığa gerek yoktur. Cihazınızın hızlı kurutma süresi ve uygun sıcaklığı ile yiyecekleriniz kurutulurken çürüme riski oluşmaz. Yalnız ön hazırlık size aşağıdakileri sağlar;
 Renk: Elma ve patates gibi ürünlerin oksitlenme oranını azaltarak çürük renkli görüntünün önüne geçer.
 Besinler: Kurutma süresince meydana gelebilecek besin kaybını en aza indirir.
 Doku: İşlem süresince lif bozulması riskini azaltır.
İki çeşit ön-hazırlık işlemi vardır, daldırma ve haşlama.

Batırma
Batırma yöntemi, meyve ve sebzelerin oksitlenmesini önlemek için uygulanan bir ön hazırlık aşamasıdır. Aşağıdaki çeşitli batırma yöntemlerini kurutma işlemlerinizde kullanabilirsiniz.
 Sodyum bisülfat: Suyla karıştırılan sodyum bisülfat, sülfürün sıvı halidir. En ucuz ve en etkili antioksidandır. Sadece kurutma işlemi için hazırlanan gıdaya uygun sodyum bisülfat kullanın.
o Sülfür alerjik reaksiyonlarına maruz kaldıysanız, sodyum bisülfatı daldırma yöntemi olarak kullanmadan bir hekime danışın.
 Meyveler: 1,5 yemek kaşığı Sodyum Bisülfatı 4 litre su ile karıştırın. Dilimlenmiş meyveleri 5 dakika (ikiye bölünmüş meyveleri 15 dakika) suda bekletin ve durulayın.
 Sebzeler: Sebzeler için buharda haşlama yöntemi tavsiye edilmektedir. 1 çay kaşığı sodyum bisülfatı sıcak bardakların her birine ekleyin ve her zamanki haşlama işleminize devam edin. Bu yöntem özellikle 3 aydan fazla süreyle saklayacağınız sebzeler için geçerlidir.
 Askorbik Asit – Sitrik Asit basit anlamda C vitaminidir. Sitrik asit bütün turunçgillerde bulunmaktadır. Bu sitrik suya batırma ürünleri gıda ve sağlık ürünleri satan yerlerde kristal, toz ve tablet formunda bulunabilir. 1 litre suya 2 yemek kaşığı tozu ilave edin ve kurutmaya hazırladığınız yiyecekleri iki dakika bu karışımda bekletin.
 Meyve Suyuna Batırma: Ananas, limon, misket limonu gibi narenciye suları doğal antioksidan olarak kullanabilirsiniz. 1 su bardağı doğal meyve suyunu 1 litre ılık suyla karıştırın ve kurutacağınız ürünleri 10 dakika bu karışımda bekletin. (Meyve suyu, saf askorbik asidin 1/6’sı kadar etkilidir ve kurutacağınız ürünlerde tat bırakabilir.
 Bala Batırma: Bala batırma yöntemi sıklıkla meyve kurutmada kullanılan bir yöntemdir. Manavlarda veya doğal sağlıklı ürün satışı yapılan yerlerde bulunan kurutulmuş besinlerde genelde bu yöntem kullanılır. Bal yöntemi meyvelere tat ve kalori katar. 1 fincan şekeri 3 fincan sıcak suda eritin. Karışım ılıyıncaya kadar bekleyin ve sonra bir fincan bal ekleyin. Meyveleri kısım kısım bu karışıma batırın ve kevgir yardımıyla çıkarın kurutma işlemi için hazır hale getirin.
Suya batırma işlemini uygularken yukarıdaki yönergeleri takip edin. Ürünlerin üzerindeki sıvı karışımı tamamen akıtın ve temizleyin. Kurutucuya yiyecekleri koymadan önce üzerlerindeki nemi kâğıt havluyla kurutmak önemli son adımdır. Yiyeceklerin üzerindeki ıslaklık kurutma süresini uzatacaktır.
Haşlama
Ön hazırlık işlemi olan haşlama yöntemi, kaynayan suyla veya buharıyla yapılabilir. Bu yöntem en çok sert kabuklu meyvelerde işe yarar. ( doğal mumlu kabuğu olan üzüm, erik, yaban mersini gibi meyveler.) Suda 1-2 dakika haşlanan meyvelerin kabuğu çatlar ve buda içindeki nemin kolayca çıkmasını ve kurutma süresinin azaltılmasını sağlar.
 Suda Haşlama: Yarısına kadar suyla doldurulmuş tencereyi kaynamaya bırakın. Kurutacağınız meyveleri içine koyun, kapağını kapatın ve yaklaşık 3 dakika boyunca kaynatın. Yiyecekleri kaynayan sudan çıkarın ve soğuk suya koyun. Kurutma işleminde önce yiyeceklerin üzerinde kalan fazla suyu kağıt havlu ile alın.
 Buharda Haşlama: Buharlı tencerenin alt kısmını su koyun ve üst kısmına kurutmak için önceden hazırladığınız yiyecekleri yerleştirin. Bu şekilde 4 dakika boyunca suyu kaynatın. Yiyecekleri kaynayan sudan çıkarın ve soğuk suya koyun. Kurutma işleminde önce yiyeceklerin üzerinde kalan fazla suyu kağıt havlu ile alın.
 Elektrikli Buharlı Pişiriciler: Elektrikli buharlı pişiriciler belki de haşlama için en ideal yöntemdir. Ürünlerin besin kaybını önler, en canlı renklerini korur ve tadını en doğal haliyle muhafaza eder. Meyve ve sebzelerinizi buharda haşlarken sahip olduğunuz cihazın kullanma talimatlarını takip edin.
 

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları