Excalibur Fırın ile Neler Yapılabilir

Excalibur Fırın ile Neler Yapılabilir

Saklama / Tüketme

Kurutulmuş yiyeceklerin saklanacağı kaplar nemden ve böceklerden uzak olmalıdır. Sızdırmaz kapalı cam saklama kapları, plastik kilitli – vakumlanabilir poşetler yiyecekleri saklamanız için idealdir. Kahve ve bisküvi kutuları gibi gıdaya uygun metal kaplar da ekstra koruma için kullanılabilir.

Kuruttuğunuz yiyecekleri serin, karanlık ve kuru bir yerde muhafaza edin. En uygun oda sıcaklığı 10-15 0C’dir. Yiyecekleri bu şekilde muhafaza ederek tat ve renk kaybını önlemiş olursunuz.

Tüketme

Kurutulmuş yiyecekleri her öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kurutulmuş muz dilimleri, çeşnili et ürünleri, birbirinden lezzetli kurutulmuş sebzeler atıştırmak çoğu Excalibur sahibinin vazgeçilmez alışkanlığıdır! Kurutulmuş yiyeceklerin tüketimi ayrıca günlük yemek hazırlarken size çeşitlilik sunacaktır.

Uygun bir şekilde kurutulan yiyecekler kolayca sulandırabilir. Normal boyut, şekil ve görünümüne kolaylıkla dönerler. Eğer dikkatle muhafaza edilirse, aromalarını, tatlarını, vitamin ve minerallerini kaybetmezler. Kurutulmuş yiyecekleri tüketmenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları suyla veya meyve suyuyla ıslatma, kaynayan suya koyma, pişirme veya elektrikli buharlı pişirici kullanmaktır. Bu yöntemleri kullanırken, ilk 5 dakika tuz, şeker veya baharat koymamaya dikkat edin, çünkü bu katkı maddeleri yiyeceklerin emilim işlemini zorlaştırır.

 Buharlı Pişirici kurutulan yiyeceklerin tüketime hazır hale getirmede en etkili ve başarılı yöntemdir. Yiyecekler buharlı pişiricinin üst kısmına yerleştirilir ve alta bir miktar su konulur. Buharın sirkülasyonu ile yiyeceklerin içine işlemesi ve eski taze şekline gelmesi sağlanır.

 Suda bekletme: Yiyecekleri sığ bir kaba yerleştirin, üzerine suyla kaplayın ve 1-2 saat bu şekilde bekletin. Eğer yiyecekleri geceden bekletecekseniz, hazırladığınız kabı buzdolabına koyun.

 Kaynar su: Kurutulmuş sebzeleri tüketmek için 1 bardak kurutulmuş sebzeyi a bardak kaynar suya boşaltın. 5-10 dakika bekletin. Tarifinize göre hazırlayın. Kurutulmuş meyveleri tüketmek için 1 bardak suyu ve 1 bardak kurutulmuş meyveyi bir tencereye koyun yumuşayana kadar bekletin.

 Pişirme: Garnitür veya meyve hoşafı yapmak için ne kadar yiyecek koyuyorsanız o kadar da su ekleyin. Sufle, kek ve ekmeklerde kullanılacak yiyecekler için kullanacağınız kurutulmuş meyvenin üçte ikisi oranında su kullanın. Kurutulmuş meyveleri, içinde su kaynamakta olan sos tavasına koyun. Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte 1-15 dakika ya da yumuşayıncaya kadar pişirin.

Aşağıdaki tablo sebze meyve kurutmak için size hazırlık, süre ve test konularında rehberlik edecektir. Eğer kurutma yapacağınız günlerde havadaki nem oranı düşükse, kurutma süreniz listedeki ilk süreye çok yakın olacaktır. Eğer nem oranı yüksekse, kurutma süreniz ikinci süreye daha yakın olacaktır.

Pestil / Meyve Rulosu Yapımı

Pestiller yoğurt ya da kalmış meyve ve sebzelerin püre haline getirildikten sonra içine şeker, baharat eklenerek besin kaynağı haline gelen, yüksek enerjili atıştırmalıklardır. Püre haline getirdiğiniz yiyecekleri Excalibur kurutucu kağıdının üzerine ince bir tabaka şeklinde dökün ve kurutun. Pestiller hazırlanması kolaydır ve uzun süre de saklanabilir.

Blenderden geçirebileceğiniz olgunlaşmış ve yumuşamış ( fakat çürümüş olmamasına dikkat edin) lezzetli yiyecekleri pestil için kullanabilirsiniz. (çilek ve ravent kökü ya da muz ve ananas karışımı pestilinize ahenk katar.) Pestilde kullanacağınız ürünleri yıkayın, kök, çekirdek ve diğer sert kısımlarını ayıklayın, dilerseniz kabukların soyun. (Unutmayın ki, yiyeceklerin kabukları besin deposudur!) Sonrasında yumuşak kıvama gelene kadar karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin.

1,5 ya da 2 bardak hazırlanan püreyi tepsinin üzerine serdiğiniz kurutucu kâğıdına eşit miktarda dağıtın. Köşe kısımlar daha çabuk kuruyacağı için tepsinin orta kısmına döktüğünüz karışım 3mm kenar kısımlarını döktüğünüz karışım 6mm kalınlığında olmalıdır. Karışımı 135 o F / 57 o C sıcaklıkta kurutun. Pestiller için ortalama kurutma süresi 4 – 6 saattir. Pestil kuruduğunda, parlak ve yapışmayan bir yüzeyi olur. Kuruttuğunuz pestilin kurumasını bekleyin ve sonra tepsiden yavaş yavaş kaldırın. Silindir şeklinde yuvarlayın, bir parça streç filmle rulo yaptığınız pestili sıkıca sarın ve istediğiniz ölçüde dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun!
 

Meyve

Kurutacağınız ravent kökü ve yabanmersini gibi tart meyvelerinin iyice olgunlaşmış ve tatlanmış olması gerekir. Meyve püresi için, kurutacağınız meyve miktarının dörtte biri veya yarısı kadar bal veya şeker ekleyin. Eklenecek tatlı miktarını damak tadınıza göre ayarlayın. Elma pestili yaparken karışımınıza biraz tarçın veya hindistan cevizi ile aroma katabilirsiniz.

Fıstık ezmesi yada muz pestilini 4 adet olgunlaşmış muz ve 1 bardak klasik fıstık ezmesi ile yapabilirsiniz. Biraz hindistan cevizi veya fındık içi pestilinize çok yakışacak ve hoş bir görünüm verecektir. ( içine fındık gibi yağlı gıdalar koyduğunuz pestilleri mutlaka buzdolabında saklayın, bu gıdaların içindeki yağlar pestillerin raf ömrünü kısaltır.) 135 o F / 57 o C sıcaklıkta kurutun.
 

Yoğurt

Kurutma kağıdına serdiğiniz yoğurt kuruduğunda karamel kıvamında parlak renkli çereze dönüşür. Evde yoğurdu kendiniz yapıyorsanız, içine püre haline getirilmiş çilek veya nane ekleyebilirsiniz. Yoğurt pestil kıvamına geldiğinde rulo haline getirin ve 1 cm kalınlığında dilimlere ayırın, tek lokmalık bu dilimleri yaklaşık 1 saat daha kurutun. Bu yöntemle, kuruttuğunuz yoğurt pestili dilimlerinizin kenarları hemen açılmaz, saklayacağınız kaba da yapışmaz.
 

Sebzeler

Sebzeler yumuşayana kadar buharla pişirilir, püre haline getirilip çeşitli bitki ve baharat eklenir. Çeşitli baharatlarla (İtalyan baharatı gibi) karıştırıp kuruttuğunuz domates püresini daha sonra tekrar yumuşatarak sos ve pasta olarak kullanabilirsiniz. Çeşitli sebzelerden hayal gücünüze ve damak zevkinize göre muhteşem pestiller elde edebilirsiniz. Bu çeşit sebze pestillerini 125 o F / 52o C sıcaklıkta kurutun.

 

Yıl Boyu Kurutma Teknikleri

Ocak

Taze bulabileceğiniz ürünler: Avokado, Muz, Lahana, Karnabahar, Mantar, Armut, Patates, Turp, Balkabağı

Kremalı Mantar Çorbası

1- 1,5 bardak kurutulmuş mantar

2 bardak et suyu

4 bardak süt

6 yemek kaşığı un

Bir kısım kurutulmuş soğan

Dörtte bir margarin

1 çay kaşığı tuz

Süslemek için maydanoz

Mantar ve soğanları margarinle 5 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Ay rı bir kapta Et suyu, süt, un ve tuzu karıştırın, blender kullanarak daha homojen bir karışım elde edersiniz. Bu karışımı kavurduğunuz mantar ve soğanın içine ekleyin. Kısık ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Maydanozla süsleyerek servis edin. (8 kişiliktir

Şubat

Taze bulabileceğiniz ürünler: Avokado, Muz, Brokoli, Lahana, Karnabahar, Kumkat, Mango, Mantar, Armut, Mandalina, Balkabağı.

Tatlı Yoğurt Pestili

Çilekli, vişneli veya ahududulu yoğurt.

Kurutucu kağıdı

Kalp şekilli hamur kesme kalıbı

Kullanacağınız her tepsiyi kurutucu kağıdıyla kaplayın. Her tepsi için bir kutu yoğurt kullanın, kullanacağınız yoğurt oda sıcaklığında olsun. Spatula yardımıyla yoğurdu tepsiye yayın. 135 o F / 57 o C sıcaklıkta 4-5 saat kurutun. Kuruduğunda, yoğurt hafif dokunduğunuzda yapışmayacak şekilde parlak bir görünümde olacaktır. Kalp şekilli kalıbınızla keserek servise hazırlayın veya streç filmle sarın.

Mart

Taze bulabileceğiniz ürünler: Enginar, Asparagus (kuşkonmaz), Avokado, Muz, Brokoli, Greyfurt, Kumkat, Marul, Mantar, Kırmızı Turp, Ispanak.

Patates Büryan

2 kâse kurutulmuş doğranmış patates

Taze kurutulmuş karabiber

Birer yemek kaşığı kurutulmuş yeşil ve kırmızı biber

1 yemek kaşığı kurutulmuş soğan

İsteğe göre bir miktar tereyağı

Tuz / sıvı yağ

Patatesleri, soğan biberle birlikte 20 dakika bir miktar suyla yumuşatın. Suyunu süzün. Bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve patates, soğan ve biberi kavurun. Bir miktar tereyağı, tuz ve karabiber ekleyin.

 

Nisan

Taze bulabileceğiniz ürünler: Kuşkonmaz, Muz, Lahana, Hindiba, Ananas, Kırmızı Turp, Ravent Kökü, Ispanak, Çilek.

Bahar Mevsimi Potpuri

3 kap kurutulmuş gül yaprakları (kırmızı, pembe, sarı)

1 kap kurutulmuş mavi peygamberçiçeği

1 kap kurutulmuş lavanta çiçeği

1 kap kurutulmuş menekşe

1 kap kurutulmuş nergis çiçeği

1 yemek kaşığı süsen kökü tozu

2 yemek kaşığı Hindistan cevizi, yenibahar, karanfil karışımı

10 damla gül yağı (isteğe bağlı)

Çiçek yapraklarını kurutucuda kurutun. Bir kâsede tüm kurutulan çiçekleri karıştırın süsen otu ve gül yağını serpin. 1 ay boyunca saklama kabında serin ve karanlık bir yerde bekletin. Potpuriniz anneler günü için hazırdır!

Mayıs

Taze bulabileceğiniz ürünler: Kuşkonmaz, Muz, Kereviz, Papaya, Ananas, Patates, Çilek, Domates, Tere.

Yaz Salatası Sosu

1 fincan kurutulmuş soğan dilimleri

2şer yemek kaşığı kurutulmuş yeşil ve kırmızı biber

2 yemek kaşığı kurutulmuş maydanoz

Yarım su bardağı kurutulmuş domates dilimleri

Yarım su bardağı kurutulmuş havuç

2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi (isteğe göre)

Yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri

Tüm malzemeleri blender yardımıyla öğütün. Tüm malzemelerin iyice karıştığından emin olun. Bu karışımı cam saklama kabında ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında saklayın. Salatalarınıza aroma ve lezzet katması için üzerine bu karışımı serpebilirsiniz.

Haziran

Taze bulabileceğiniz ürünler: Avokado, Kayısı, Muz, Kavun, Kiraz, Vişne, Mısır, Soğan, Salatalık, İncir, Yeşil Fasulye, Misket Limonu, Mango, Nektarin, Şeftali, Bezelye, Biber, Ananas, Erik, Sakızkabağı.

Baharatlı Tart

Tart hamuru

2 su bardağı krema

1 ¼ bardak İsviçre peyniri

Bir tutam beyaz biber

4 yemek kaşığı kurutulmuş maydanoz

4 yumurta

1 çay kaşığı dereotu

Yarım çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen

Tart hamurunu 8 dakika pişirin. Yumurtaları, kremayı, tuzu, biberi ve diğer baharatları bir kapta karıştırın. Peyniri tart hamurunun üzerine serpin ve sonra yumurtalı karışımı üzerine dökün. 15 dakika boyunca 220 oC’de ve 30 dakika boyunca 180 oC’de ortasına batıracağınız bıçak hamursuz çıkana kadar pişirin. Pasta dilimi şeklinde servis edin.

 

Temmuz

Taze bulabileceğiniz ürünler: Kayısı, Muz, Yabanmersini, Lahana, Kavun, Vişne, Mısır, Salatalık, Dereotu, Patlıcan, İncir, Elma, Yeşil Fasulye, Nektarin, Bamya, Şeftali, Biber, Mürdüm Eriği, Karpuz.

Aztek Mısırı

1 fincan kurutulmuş soğan

1 su bardağı ekşi krema

1 tutam karabiber

Yarım fincan su

Bir tutam tuz

1 buçuk su bardağı kurutulmuş mısır

2 yemek kaşığı salsa sosu

3 yemek kaşığı tereyağı

1 fincan rendelenmiş peynir

1 kâse dilimlenmiş siyah zeytin.

Öncelikle kurutulmuş mısırı yumuşatın. Tereyağıyla soğanı kavurun. Mısırı ve suyu ekleyin. Kapağını kapatın ve orta ateşte 5 dakika pişirin. Kapağını açın ve suyunu çekene kadar pişirin. Ekşi krema, peynir, salsa, zeytin, tuz ve biberi bir kapta karıştırın ve bu karışımın içine kavurduğunuz sıcak mısırı ekleyin. 6 kişiliktir.

Ağustos

Taze bulabileceğiniz ürünler: Elma, Muz, Pancar, Böğürtlen, Lahana, Havuç, Mısır, Salatalık, Dereotu, Patlıcan, İncir, Kavun, Nektarin, Şeftali, Armut, Biber, Erik, Patates, Sakızkabağı, Domates.

Kurutulmuş Biftek

Yaklaşık 2 kg ince biftek, 6 mm incelikte kesilmiş

3 yemek kaşığı soya sosu

1 çay kaşığı sarımsak tozu

Yarım bardak ketçap

1 çay kaşığı kurutulmuş biber

Karabiber, kimyon, tuz

Tüm malzemeleri blender ile karıştırın ve biftekleri bu karışıma batırın. 6-12 saat arası buzdolabında terbiye edin. Terbiye edilmiş etleri kurutucuda kurutun.

Eylül

Taze bulabileceğiniz ürünler: Elma, Muz, Brokoli, Havuç, Karnabahar, Mısır, Salatalık, Dereotu, İncir, Üzüm, Yeşillikler, Kavun, Bamya, Soğan, Armut, Biber, Patates, Sakız Kabağı, Domates, Tatlı Patates.

Yoğurtlu Granola

4 fincan çiğ yulaf ezmesi

Yarım fincan ufalanmış kepek

2 yemek kaşığı susam

2 yemek kaşığı vanilya tozu

Yarım fincan fıstık

Yarım çay kaşığı tarçın

2 fincan kurutulmuş ufalanmış elma

1 fincan ceviz

Yarım fincan bal

2 litre yoğurt

1 fincan rüşeym

3 yemek kaşığı Hindistan cevizi

Yarım fincan su

Yarım fincan esmer şeker

Yarım fincan ay çekirdeği içi

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 fincan doğranmış hurma

Bir tutam tuz

1 fincan kuru üzüm

devamı bir sonraki sayfada…

 

Fırını önceden 150 oC’de ısıtın. Büyük bir kasede yulaf ezmesi, rüşeym, kepek, hindistancevizi, susam, ay çekirdeği içi, tarçın ve tuzu karıştırın. Küçük bir sos tavasında yağı ısıtın, üzerine bal, su ve esmer şekeri ekleyin, şeker çözününceye kadar karıştırın. Ocaktan alın ve vanilyayı ekleyin. Bu karışımı daha önceden hazırladığınızı yulaflı karışımın üzerine dökün. Ve tüm karışımı fırın tepsisine dökün. 25-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar arada karıştırarak pişirin. Fırından çıkarıp fındık veya meyve ekleyin. Elde ettiğiniz granolayı 2 litre önceden karıştırılmış yoğurtla karıştırın. Excalibur kurutucunuzun tepsilerine kurutucu kağıdı yerleştirin ve elde ettiğiniz son karışımı bu tepsilerin üzerine dökün. 57 oC sıcaklıkta 3-4 saat kurutun. Dilimleyip kilitli saklama kaplarına koyarak buzdolabında granolanızı saklayabilirsiniz.

Ekim

Taze bulabileceğiniz ürünler: Elma, Muz, Brokoli, Üzüm, Biber, Trabzon Hurması, Kabak, Tatlı Patates.

Kurutulmuş Kabak Çekirdeği

Kabaktan çekirdeklerini çıkarın. İyice yıkayın, kalan posalı kısımları temizleyin. Kâğıt mendille kurutun. Tepsiye tek kat halinde yerleştirin. Dilerseniz üzerine çeşitli çeşniler veya sarımsak tuzu serpebilirsiniz. 45 oC – 48 oC sıcaklıkta arada karıştırarak çıtır çıtır olana kadar kurutun.

Kasım

Taze bulabileceğiniz ürünler: Elma, Muz, Brokoli, Lahana, Karnabahar, Yaban Mersini, Ahududu, Böğürtlen, Hurma, Patlıcan, Mantar, Kabak, Tatlı Patates.

Kuru Sebze Kızartması

1 kase kurutulmuş patlıcan 1 kase kurutulmuş domates 1 kase kurutulmuş biber

Yarım fincan sıvıyağ 1 kaşık domates salçası 2 yemek kaşığı tavuk suyu

Kurutulmuş domates, biber ve patlıcan sıcak suda veya buharda haşlayarak yumuşatın. Bir tavanın içerisinde sıvıyağ, salça ve et suyunu kavurun. Yumuşayan sebzeleri kavurduğunuz yağa ekleyin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin. İsteğe göre, servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyebilirsiniz.

Aralık

Taze bulabileceğiniz ürünler: Elma, Avokado, Muz, Greyfurt, Limon, Misket Limonu, Mantar, Portakal, Armut, Ananas, Mandalina.

Şölen Bezeleri

6 yumurta akı

2 fincan pudra şekeri

2 çay kaşığı sirke ruhu

Yumurta aklarını ve sirke ruhunu mikserle yoğun kıvama gelene kadar çırpın. Karıştırmaya devam ederken azar azar pudra şekerini ekleyin ve karamel kıvamına gelinceye kadar çırpın. Aşağıda yer alan istediğiniz malzemeden 2 fincan ekleyin.

Naneli çikolata ve 3 damla gıdaya uygun renklendirici

Badem ve 2 çay kaşığı badem esansı

2 çay kaşığı kakao ve öğütülmüş fıstık

Doğranmış fındık

Kurutulmuş meyve

Limon esansı ve rendelenmiş limon kabuğu

Tepsiye serdiğiniz kurutucu kâğıdının üzerine hazırladığınız karışımı yemek kaşığıyla eşit ölçülerde dağıtın.135 o F / 57 o C sıcaklıkta 4-5 saat kurutun. Hava geçirmez kaplarda saklayın. Bu karışım ile ortalama 100 beze yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar